Maten du bør spise hver dag

mat_hver_dag_sunt

© Foto: Thinkstock

Mat og aktivitet er det viktigste for et sunt, langt og godt liv.

Forfatteren av boken «Eat This, Not That», David Zinczenko, har spesielt tips til sju matvarer du helst bør spise hver dag.

De er stappfulle av antioksidantene, mineralene og vitaminene du trenger. Sammen med sunne proteiner, er du langt på vei mot målet, skriver Foxnews.com

Skriv derfor en handleliste med følgende matvarer til neste gang du skal på butikken:

1. Havregryn
Høyoppløselig fiber, som finnes i havregryn, reduserer risikoen for hjertesykdommer. Prøv også linfrø, quinoa og villris.

Spis det som grøt, i frokostblandinger, i yoghurten eller i salaten.

2. Yoghurt
Ifølge «Eat This, Not That» har yoghurt fordeler for immunforsvaret ditt, og gir beskyttelse mot kreft. Noen varianter inneholder også probiotika, som bekjemper skadelige bakterier i kroppen din.

Spis det med frukt eller honning, som snacks eller til frokost. Yoghurt er også en fin ingrediens i dressinger og dip.

3. Røde tomater
Fargen viser at tomatene er fulle av antioksidanten lykopen. En diett full av dette reduserer sjansene dine for å få lungekreft, prostatakreft, blærekreft, hudkreft og magekreft.

Andre matvarer du kan erstatte tomatene med er vannmelon, rød og rosa grapefrukt, papaya og guava.

Spis det i ketchup, tomatsaus, tomat- og mozarellasalat, som garnityr på brødskiva.

4. Valnøtter
Valnøtter inneholder faktisk mer omega 3-fettsyrer enn laks, og har flere betennelsesdempende polyfenoler enn rødvin. Prøv også mandler, peanøtter og macadamianøtter.

Spis det i salater, i rundstykker og brød, til kylling eller fisk.

5. Spinat
Ifølge boken «Eat This, Not That» har spinat mye plantebasert omega 3-fettsyrer og folat i seg.  Det reduserer risikoen for demens, hjertesykdommer, slag og beinskjørhet.

Som en bonus for et godt liv: Folat øker blodstrømmen til dine nedre regioner, som hjelper deg å nyte sexlivet enda lengre. Prøv også kål, bok choy og romanosalat.

Spis det i salater, som topping på pizza, til pasta eller i eggerøren.

6. Gulrøtter
Den oransje hverdagsgrønnsaken vår er full av karotenoider, som reduserer kreftrisikoen og er bra for de som sliter med astma og leddgikt, på grunn av antiinflammatoriske egenskaper. Prøv også søtpoteter, squash og mango.

Spis det i salater, i pastasauser og pizzfyll, med grønnsaksdip, i gulrotkake eller rett fra åkeren.

7. Blåbær
Kongen av antioksidanter. Blåbær er viktig i kampen mot kreft, diabetes og aldersrelaterte hukommelsesforandringer. Vitamin A og C promoterer også et sunt hjerte- og karsystem.

Spis det i syltetøy, på grøten, i fruktsalat, rett fra busken (eller lag smoothie med bær fra fryseren).

Leave a Reply